През юли съвместната кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“ ООД е с акцент детското здраве

Водата има основополагащо значение за здравето и жизнеността на всеки човешки организъм. Заради по-голямата си активност, обаче при децата обезводняването настъпва много по-бързо, отколкото при възрастните, заради повишената обмяна на веществата. В детския организъм се съдържа повече телесна вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Поради това водата много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло по-лесно да доведе до обезводняване, ако не се възстановят водните загуби. Децата не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими, особено, когато спортуват или играят на открито в най-горещите летни месец. Според педиатрите водата е единствената течност, която трябва да се пие в изобилие, тъй като тя хидратира, няма калории и не може да навреди на зъбите. Детските лекари съветват още:

• Поощрявайте детето да утолява жаждата си с вода! Подрастващото дете трябва да бъде възпитано да пие вода и да знае, че тя е най-добрата напитка. Пиенето на вода трябва да се превърне в естествен процес, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.

• Винаги избирайте за детето вода с ниска минерализация, неутрално pH и с ниско съдържание на флуор(под 0,7ml/l).Това количество е достатъчно за профилактика на кариеси и не създава риск от натрупване на флуор в организма.

• Предлагайте вода на детето през целия ден, а не само при поискване, особено през горещите летни дни.

• Дайте личен пример, като се стараете и вие самите да употребявате повече вода. Родителите са тези, от които зависи изграждането на този полезен навик.

Именно защото изграждането на хранителни и питейни навици започва от детството, през този месец съвместната кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“ ООД е с акцент детското здраве. Всички малки пациенти на педиатричните отделения ще получат забавно-образователен лист за оцветяване, обучаващ по увлекателен начин децата относно правилното хранене и хидратация.

Кампанията на здравните заведения от групата на „Булфарма“ООД и изворна вода „Бачково“ се провежда за втора поредна година. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ„Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юни, юли и август, всички болници получават като дарение общо 30 хиляди бутилки изворна вода от 1.5 литра за своите пациенти.

Новини